nl
nl

POOTcast Actua

Intrede van SGLT-2 remmers in de diergeneeskunde

*Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast

En de eerste vraag is dan natuurlijk: wat is een SGLT-2 remmer? Wel, SGLT-2 staat voor sodium glucose co-transporter 2. SGLT-2 is een grote familie van proteïnen in de membraan van cellen in de proximale tubulus van de nier en de dunne darm. En die proteïnen zorgen voor de opname of heropname van glucose. En er zijn er dus twee, nl SGLT-1 en SGLT-2. SGLT-1 heeft een lage capaciteit en is voornamelijk terug te vinden in de dunne darm, terwijl SGLT-2 een veel hogere capaciteit heeft en voornamelijk in de proximale tubulus zit.

Het is eigenlijk wel fenomenaal wat SGLT-2 doet, want zij resorberen 80 – 90% van de glucose dat in het glomerulair filtraat terechtkomt. Bij mensen betekent dit ongeveer 180 g glucose per dag!

Wat is er nu zo interessant aan het remmen van dit systeem? Wel, bij mensen worden deze remmers gebruikt voor het behandelen van type 2 diabetes, en met succes. Door de heropname van glucose in de nier te remmen, is de glucose bloedspiegel veel beter onder controle te houden. Maar er is meer: bij mensen is ook gezien dat de bloeddruk daalt, dat er minder hartproblemen voorkomen en dat de progressie van nierinsufficiëntie vertraagt. Daarenboven blijkt het een goed middel te zijn voor gewichtsverlies.

Elk middel dat de glucosespiegel doet dalen kan in theorie hypoglycemie veroorzaken. Maar dat blijkt met het gebruik van SGLT-2 remmers geen risico te zijn. Alleen maar voordelen dus.

Maar hoe zit het dan bij dieren?

Wel, er zijn een aantal onderzoeken gepubliceerd over de toepassing van SGLT-2 remmers bij katten met diabetes. En ook hier zijn zeer goede resultaten opgemeten. Deze nieuwe familie van geneesmiddelen zal de behandeling van diabetes van katten, en misschien ook bij honden, aanzienlijk veranderen. Binnenkort horen we ongetwijfeld meer hierover.