nl
nl

POOTcast Actua

Serumnatrium en verwijdering van de galblaas

*Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast

Af en toe kom je studies tegen die iets naar boven brengen wat totaal nog niet geweten was. Dat is liefst zo bij de meeste studies, maar met iets nieuws bedoel ik een compleet nieuw gegeven waar nog niemand aan dacht. En dit is er zo eentje. Gaat over het verwijderen van de galblaas bij honden en de reden van sterfte na operatie, want dat gebeurt blijkbaar vaak: varieert tussen de 6 en 33%, wat veel hoger is dan een routine-ingreep.

En de reden van dit hoge sterftepercentage werd nog nooit in detail onderzocht. Een hele berg problemen werden al gerapporteerd, maar deze onderzoekers hadden gezien dat de serumnatriumconcentratie bij sommige van hun patiënten na operatie te hoog ging. En ze vroegen zich af of dit ermee te maken kon hebben.

Dus hebben ze de gegevens van 37 honden onderzocht waarbij de galblaas werd verwijderd, en waarbij de natriumconcentratie werd gemeten in het bloed voor en na de ingreep. Wat bleek nu?

Een te hoge natriumconcentratie werd gezien bij iets meer dan de helft van de honden, namelijk 21 honden of 57%. EN het sterftepercentage van deze honden lag veel hoger dan bij honden met een normale concentratie: de helft van de honden met een te hoge natriumconcentratie stierf terwijl dit ‘maar’ 12% was bij de andere groep.

Met andere woorden, hypernatriëmie komt veel voor na verwijdering van de galblaas, en als het voorkomt loopt de hond ook meer risico om te sterven. In de studie vind je nog meer details om nog nauwkeuriger het risico op sterfte te kunnen inschatten.