nl
nl

POOTcast Actua

De ongelooflijke neus van honden

*Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast

We weten al lang dat honden een ongelooflijk goede reukzin hebben. Ze worden daarvoor gebruikt, voor het opsporen van drugs, explosieven, kadavers, kankers,…

Honden hebben, hou je vast, zo goed als 300 miljoen reukreceptoren in de neus, wij hebben er 5 tot 6 miljoen. Dat maakt dat honden ongeveer 100.000 keer beter kunnen reuken dan wij mensen, 100.000 keer. Kan je je voorstellen hoeveel prikkels daardoor alleen al binnenkomen in de hersenen van een hond?

We herinneren ons nog allemaal de meest kritieke fase van de COVID-epidemie. Toen die begon, konden we niet testen voor de ziekte. Gaandeweg werden testen ontwikkeld, maar de accuraatheid bleek ook achteruit te zijn gegaan doordat er nieuwe varianten van het virus opkwamen. Waarom dan geen honden trainen in het opsporen van patiënten die positief zijn voor COVID? Herinner u dat we al eerder een studie bespraken waarbij honden gebruikt werden om bepaalde tumoren op te sporen. Men veronderstelt dat de ziektegeur, laat het ons zo maar noemen, veroorzaakt wordt door laagmoleculaire stofjes van cellulaire oorsprong die geproduceerd worden door het immuunsysteem van de zieke, en dat deze stofjes typisch zijn voor een bepaalde afwijking.

Er is al een studie gebeurd waarbij honden goed kunnen uitmaken dat bv zweet of adem afkomstig is van mensen die geïnfecteerd zijn met COVID. Maar echte patiënten kunnen oppikken die positief zijn, of niet, is nog nooit onderzocht.

In deze studie werden twee honden getraind op het herkennen van de geur van patiënten met COVID, door gebruik te maken van speekselstalen.

Deze honden werden dan gebruikt bij patiënten. Ze hadden tussen de 5 en 10 seconden nodig, om een beslissing te nemen. De gemiddelde PCR-test duurt 15 minuten.

Maar wat je natuurlijk wil weten, is hoe goed ze waren? 95% accuraatheid in het herkennen van zowel geïnfecteerde als niet-geïnfecteerde personen. Spijtig dat ons publiek niet uit dokters bestaat. We zouden hen kunnen duidelijk maken dat veel van hun dure onderzoeken door honden kunnen uitgevoerd worden, ipv die dure technieken.

REF.:Ungar P.J. et al. A One Health perspective: COVID-sniffing dogs can be effective and efficient as public health guardians. JAVMA, 2023.doi.org/10.2460/javma.23.10.0550